2 Voksen

Vandringsresa GR5 - Tour du Mont Blanc

En av de mest välkända högalpina vandringarna tar dig runt Mont Blanc-massivet, genom Frankrike, Italien och Schweiz. Dagarna startar tidigt och vi rör oss med lätt packning, och med hjälp av följebilar transporteras ditt bagage mellan de olika boendena längs vandringsrutten. Bekvämt så du slipper släpa på onödig packning när vi vandrar. Varje etapp avslutas lagom till en välförtjänt och ordentlig middag på de olika bergsrefugerna vi övernattar i.

Detta är en tuff vandringsresa och du bör vara en rutinerad vandrare för att delta. Vi går mellan 6-10 timmar varje och avverkar nästan 10 000 höjdmeter under veckan. Men för dig som klarar av att vandra GR5 -turen vågar vi lova ett minne för livet med vidunderliga vyer och slående natur.

Det finns lite olika varianter av Tour du Mt Blanc och den Langley arrangerar är en anpassad variant för att klara av den på 6 vandringsdagar.

INNEHÅLL
• 6 dagars vandring
• 5/5 i svårighetsgrad
• 600 - 2 000 höjdmeter om dagen
• Start ca kl 08.00-09.00 på morgonen, framme vid boende ca kl 17.00-19.00
• Boende i stugor längs rutten
• Frukost, lunchpaket (5 dagar) och middag ingår
• Svensk bergsguide

DAG 1 - SÖNDAG

Avfärd från hotellet i Chamonix till Les Houches. Vi tar liften upp till Belle Vue på 1 781 m.ö.h. Här startar vi vandringen. Morgonens vandring går över trädgränsen och i kuperad terräng. Vi går mot Chappelle de Miage på 1 559 m.ö.h. Vid de gamla fäbodarna intar vi dagens lunch och kopplar av under ca 1 timma. Turen går sedan vidare i riktning mot byn Les Contamines, 1 150 m.ö.h, där vi ska tillbringa natten. De sista två timmarna av vandringen är utförssträcka och vi kommer ner under trädgränsen. I Les Contamines äter vi middagen på härbärget för natten, som är en "Gîtes des etappes".

Total vandringstid: 6-8 timmar.

Höjdskillnad: C ca. 900 höjdmeter

 

DAG 2 - MÅNDAG

Efter en rejäl frukost så ger vi oss av på veckans längsta dagsetapp. Morgonen börjar med en ganska flack vandring. Efter 3 timmar kommer vi fram till stigningen upp mot Col du Bon Homme, 2 433 m.ö.h. Efter att ha passerat kammens högsta punkt så går det utför resten av dagen. Stigningen tar vi i lugn takt och vi stannar för en rejäl lunch på toppen. Nästa etappmål är Les Chapieux på 1 705 m.ö.h. Vandringen går därifrån vidare längs Beaufortine dalgången mot byn Ville des Glaciers, mest känd för sin Beaufort-ost. Från byn är det bara en kort marsch kvar till vår inkvartering i Chalets des Mottets 1 775 m.ö.h. Inkvarteringen är turens mest enkla, en gammal ombyggd bondgård, men stämningen är fantastisk och maten har aldrig smakat så gott.

Total vandringstid: ca. 10 timmar.

Höjdskillnad: ca. 2 000 höjdmeter

 

DAG 3 - TISDAG

Starten går på 1 775 m.ö.h och vi vandrar mot den italienska gränsen som ligger på Col de la Seigne 2 516 m.ö.h. Det tar ca 2,5 timmar att nå toppen av åsen. Efter att ha passerat toppen går vi mot Refuge Elisabetta i Italien. Strax efter refugen så kommer vi fram till en väg där vi tar bussen in till Courmayeur. I denna charmerande italienska alport äter vi lunch. Vi brukar spendera ca 1 timma i Courmayeur med att titta runt och äta lunch och framför allt, dricka italiensk kaffe. Efter lunchen fortsätter vi upp till Val Venue där vår inkvartering för natten Refuge Walter Bonnatti, som ligger på 2 025 m.ö.h.

Total vandringstid: ca. 6 timmar.

Höjdskillnad: ca. 1 600 höjdmeter

 

DAG 4 - ONSDAG

När vi lämnat refugen går färden mot Grand Col du Ferret 2 537, m.ö.h, som är gränsen mot Schweiz. Morgonen erbjuder en ganska lätt vandring längs Val Venue med en stigning mitt på dagen mot Colen som tar ca 3 timmar. Efter gränspassagen går vi vidare mot byn Ferret, 1 809 m.ö.h, och La Fouly, 1 594 m.ö.h. I La fouly tar vi en minibuss som transporterar oss till Champex, 1 466 m.ö.h, där vi ska övernatta.

Total vandringstid: ca. 6 timmar.

Höjdskillnad: ca. 1 100 höjdmeter

 

DAG 5 - TORSDAG

Från Champex till Le Trient 1 526 m.ö.h, finns det fyra olika turer att välja mellan. Vi brukar vänta in i det sista med att bestämma vilken tur vi skall ta, då några är väldigt väderberoende. Två av turerna är högalpina och två av turerna går nere i dalen.

Total vandringstid: 6-9 timmar.

Höjdskillnad: från 600-1 700 höjdmeter beroende på val av etapp.

 

DAG 6 - FREDAG

Från Le Trient skall vi ta oss tillbaka in i Frankrike via Les Tseppes, 1 996 m.ö.h. Turen går via toppkammarna i Trientdalen och Vallorcinedalen. Väl i Vallorcinedalen så befinner vi oss tillbaka i Frankrike. Via passet på Col du Montets, 1 461 m.ö.h, går vi sedan in i Chamonixdalen. Vid 15.00 tiden når vi fram till Montroc le Planet. Därifrån tar vi lokalbussen in till Chamonix. På hotel Gustavia väntar rena lakan, varm mat och iskall öl. Välförtjänt.

Total vandringstid: 5-6 timmar.

Höjdskillnad: ca. 1 300 höjdmeter

 

DAG 7 - LÖRDAG

Hemresa till Skandinavien.

 

Kom i håg att vi befinner oss i en alpin miljö. Du bör vara sugen på en vandringsupplevelse utöver det vanliga. Varje dag uppstår nya utmaningar och det kanske inte alltid går exakt enligt den tidsplan/dagsplan som från början har kommunicerats. Är du förberedd på detta kommer veckan att bli höjdpunkten i din vandringskarriär.

Boende

Övernattningarna sker i s.k refuger, d.v.s bergshytter. Varje kväll så serveras det goda middagar i hyttan och om morgonen får vi en rejäl frukost. Det är också hytterna som förser oss med lunchpaket varje dag. Hytterna bjuder på högalpin stämmning. Enkla men välkomnande.

Första och sista dagen på resan bor du på Langley Hotel Gustavia i Chamonix.

Mat

Under resan ingår mat under alla vandringsdagar. Det innebär att du själv måste stå för mat under lördagarna (ankomst/avresedag).
Under delar av vandringarna finns det naturliga vattenkällor där du kan fylla upp vattenreserverna

Packlista

Denna vandring är mycket fysisk krävande och vi skall lägga bakom oss många höjdmeter och kilometer under veckan. Det innebär att vi måste packa lätt och ställa vissa begränsningar till vilken utrustning och packning du tar med dig på denna resa. Se utrustningslistan här under för detaljerad information om vilken utrustning som är obligatorisk att ha under veckan. Under informationsmötet på ankomstdagen kommer guiderna att gå igenom packningarna för att säkerställa att alla har med sig nödvändig utrustning.

Obligatorisk utrustning

Personlig utrustning - mjuk
  3-4 par vandringsstrumpor
  Underkläder efter eget tycke
  1 par vandringsbyxor, långa
  1 par vandringsbyxor, korta
  4-6 underställströjor, kort eller lång ärm
  1 st Fleeceväst
  1-3 st Fleecetröja/ windstopper
  1 st goretexjacka/ regnjacka
  Mössa
  Keps/solhatt
  Handskar
  Hoptryckbar dunjacka
  Liten handduk
  Lätt sovpåse för inomhusbruk

Personlig utrustning, hård
  Väl ingångna vandringskängor
  1 par flippflopps/ sandaler
  Ryggsäck 35- 45 liter
  Kniv(vass), gaffel, sked
  Necessär med toalettartiklar
  Solglasögon
  Solskyddsfaktor, ansikte- läppar
  Termos, 1 liter
  Första förband innehållande minst:
     -skavsårsplåster
     - sårplåster
     - jod
     - huvudvärkstabletter
     - elastisk binda
  Mobiltelefon
  Öronproppar (Gemensamma sovsalar ibland, folk snarkar.)

Ej nödvändigt, men skönt att ha:

  Kikare (Modell mindre)
  GPS
  Musikspelare
  Bok

Tänk på detta:
Ovanstående är ett minimum av du bör ha med dig på vandingsresan.  En följebil transporterar mycket av baggaget vilket innebär det att vi bara tar med oss det som skall användas under dagen i ryggsäcken. Du kan därför ta med dig extra tröjor etc.

 Glöm inte att vi inte bara har dagen på berget att klä oss till, utan också eftermiddagen och kvällen. Det kan vara skönt att dra på sig en ren och torr tröja till middagen. Alternativet  att ha på dig en svettig, fuktig tröja är som oftast ganska trist. Extra utrustningen som vi nämner är också för att förgylla kvällarna i refugerna lite. Om du vill får du gärna ta med dig ett litet backgammon spel eller en kortlek. Allt för gemenskapen.

 Det du förvarar i följebilen lägger ni bara i din ordinarie resväska.

 

Hyra utrustning?

Vill du hyra utrustning så får du 10% rabatt på RENT A PLAGG när du reser med Langley.
Rabattkoden finner du när du loggar in på My Langley efter att du har bokat din resa.
Läs mer om hur det fungerar och utbudet här: rentaplagg.se

"Behöver du ett par kängor, en skaljacka eller lavinutrustning? Vi hyr ut kläder och utrustning för vandrings- och skidresor från välkända märken. På vår hemsida kan du boka allt från enstaka produkter till hela paket för din resa. Vi hjälper gärna till med tips och råd kring vad just du behöver för en angenäm upplevelse. Boka via vår hemsida - Vi skickar produkterna till dig - Res, upplev, njut - När du kommer hem skickar du tillbaka produkterna till oss - Enkelt, praktiskt och ekonomiskt!" -RENT A PLAGG

Tips

Tillsammans med vår sammarbetspartnern Rent-a-plagg har följande fem tips för att göra din vandring så angenäm som möjligt. Saknar du utrustning och inte vill köpa för vandingsveckan har du som Langleyresenär 10% rabatt på sortimentet, se hemsida här för utbud.

  1. Försök att alltid ha två par strumpor på dig och då helst i ull. Ullen transporterar bort fukten och håller foten torr och fräsch till skillnad från bomull som suger åt sig fukten. En tunn ”liner” innerst och en tjockare socka utanpå (tjockleken varieras beroende på yttertemperatur), det gör att friktionen i kängorna blir mellan strumporna istället för mellan kängan och din fot. Har du möjlighet så ta med en extra uppsättning och byt när ni rastar. På det sättet så håller du fötterna ännu fräschare. Strumporna torkar du på ryggsäcken medan ni går.

  2. Klä dig enligt lager-på-lager-principen. Det innebär att du närmast kroppen har ett tunt fukttransporterande lager. Vi använder underställ i merinoull då dessa kan absorbera och transportera mycket fukt utan att kännas blöta. (Samt att de inte alls luktar lika illa som syntetunderställ kan göra!). Lager två är isolering och varieras beroende på temperatur. Ulltröjor, tunna dunjackor och jackor fodrade med syntet är exempel på isolerande lager som kan användas vid olika tillfällen. Lager 3 är skyddet mot väder och vind. Vid riktigt kalla temperaturer kan du använda ett fodrat skalplagg men oftast så räcker det med ofodrat. Vid riktigt kalla temperaturer kan det vara skönt att ha en ordentligt varm dunjacka att sätta på sig som yttersta plagg vid pauser eller när man slår läger.

  3. Vet du med dig att du har lätt för att få skavsår? Tejpa då de utsatta områdena redan innan ni ger er ut OCH stanna och plåstra om så fort du börjar känna minsta lilla skav. För har skavet kommit så blir det snabbt ett rejält sår och då spelar det sällan någon roll hur vacker natur man rör sig i, har man ont i fötterna så blir allt en enda lång pina. Packa tejp och skavsårsplåster så att du lätt kommer åt dem under dagen.

  4. Ta alltid med lite extra mellanmål. Du gör av med mer energi än vanligt när du vandrar och det är perfekt att kunna fylla på energidepåerna även mellan måltiderna. Dessutom, vilken räddare i nöden blir du inte om du kan bjuda en trött och hungrig kompis på en extra chokladbit?

  5. Ha alltid regnställ/poncho lättillgängligt. Det är aldrig kul när man blir överraskad av regnet och inser att regnkläderna ligger längst ner i ryggsäcken.

  6. Prova att packa ryggsäcken och testa kläderna och skorna innan det är dags för avresa, det minimerar risken för att du glömmer något eller att något inte passar.

Har du fler frågor om hur du bör klä dig eller tänka på under vandringsresan är du alltid välkommen att kontakta Langley kundtjänst eller Rent a plagg.

Andre reisemål